Bearbeta, Digitala verktyg, Kvalité, Notiser, Olika mottagare, Svenska, Texttyper
Leave a comment

Mottagaren är viktig

När eleverna får mottagare för sitt skrivande, blir det genast väldigt viktigt. Det blir viktigt att det blir ett bra innehåll, det blir viktigt att det ska se bra ut, det blir viktigt att göra så bra man kan. Stavning och annat skrivtekniskt är också sånt som eleverna frågar mer om. Ju oftare eleverna får skriva för mottagare, desto mer vill de arbeta med och förbättra sina texter. Om de sen också får använda sig av både text, bild och ljud ökar motivationen ytterligare.

När jag häromdagen lästa om arbetet med Sagoburken som Katharina Kulle berättar om i ett blogginlägg, blev jag jätteglad. Här får eleverna mottagare och de måste också fundera över vilken typ av berättelse de kan skriva med tanke på mottagarens ålder. Att dessutom läsa in sagorna som de gjort, gör det ännu bättre för mottagarna, då de själva kan klicka på en saga och få den uppläst, följa texten och titta på bilderna.

Jag tänker att det här sättet att arbeta med en text och kombinera olika verktyg för att slutligen publicera på en webbsida eller blogg kan nyttjas i flera åldrar och mot olika mottagare. Det är som vanligt bara fantasin som sätter gränserna. Vore roligt om någon fler som låter sina elever arbeta på liknande sätt kommenterar på inlägget och berättar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *